KRAKÓW |25 PAŹDZIERNIKA 2022 R.

CRIF przekazał darowiznę w wysokości 61 tys. zł na pomoc ofiarom wojny na Ukrainie. Pieniądze te zostały przekazane Stowarzyszeniu Instytutu Ratownictwa Medycznego, który środki te przeznaczył na zakup ultrasonografu dla Miejskiego Dziecięcego Szpitala Klinicznego nr 2. w Kijowie.

Celem darowizny przekazanej przez CRIF jest przede wszystkim niesienie długoterminowej pomocy tym najbardziej potrzebującym, w związku z agresją dokonaną na Ukrainę. CRIF postanowił przekazać zebrane środki na wsparcie szpitala, który na co dzień walczy o zdrowie i życie mieszkańców Ukrainy. Darowizna, dzięki współpracy z Instytutem Ratownictwa Medycznego, została przekazana na zakup specjalistycznego ultrasonografu klasy PREMIUM Toshiba Aplio 400 TUS-A400 dla Kijowskiego Miejskiego Dziecięcego Szpitala Klinicznego nr 2.

Po konsultacjach odbytych ze Stowarzyszeniem, najbardziej palącą potrzebą okazał się zakup specjalistycznego sprzętu – ultrasonografu - dla jednego z Kijowskich szpitali, który stanowi pierwszą, a nie raz i krytyczną linię wsparcia dla ofiar wojny. Dzięki przekazanej darowiźnie, szpital ten, będzie mógł szybciej i skuteczniej nieść pomoc swoim pacjentom.

„Zakupiony ultrasonograf jest kolejnym i na pewno nie ostatnim wsparciem jakie CRIF Poland, a przede wszystkim nasi wspaniali pracownicy, przekazują na pomoc Ukrainie. Wszyscy wierzymy w to, że razem naprawdę możemy wiele zdziałać i zmienić na lepsze, dlatego też od pierwszych dni inwazji jesteśmy z naszymi ukraińskimi sąsiadami pomagając materialnie, organizacyjnie i w każdy inny możliwy sposób” – mówi Piotr Badura, Wiceprezes Zarządu CRIF Polska.