MEDIOLAN | BOLONIA 14 LIPIEC 2020 R.

CRIF podpisał umowę o partnerstwie strategicznym z  SIA, wiodącą europejską firmą Hi-Tech w zakresie usług płatniczych i wspólnie oferować będą na rynku europejskim innowacyjne usługi mające na celu przyspieszenie procesu transformacji cyfrowej banków, korporacji i FinTechów, w oparciu o możliwości generowane przez PSD2.

Celem umowy między CRIF a SIA jest przyspieszenie wdrożenia innowacyjnych procesów w instytucjach finansowych opartych na nowym scenariuszu  wynikającym   z wprowadzenia na rynek europejski PSD2, np. dostęp do danych z bieżących rachunków  klientów - z zastrzeżeniem autoryzacji - i zlecania płatności za pośrednictwem Payment Initiation Service (PIS)

Mówiąc dokładniej, umowa między CRIF a SIA przewiduje integrację odpowiednich zasobów cyfrowych i obejmie kompleksowe zarządzanie rozwiązaniami dostosowanymi do spersonalizowanych potrzeb klientów indywidualnych i biznesowych, w pełni wykorzystując możliwości oferowane przez Open Banking, dzięki zaawansowanym rozwiązaniom  Personal Finanse Management (PFM) i Business Finance Management (BFM).

Na przykład - możliwe będzie dokonanie zakupu, zarówno w kanałach tradycyjnych, jak i cyfrowych, za pośrednictwem usługi inicjowania płatności (PIS), poprzez rozpoczęcie transakcji płatniczej z bieżącego rachunku wybranego przez klienta, oprócz innych obecnie używanych instrumentów, jak np. karty kredytowe i portfele cyfrowe.

Taka usługa ułatwi także osobom fizycznym i firmom zaciągnięcie pożyczki dzięki cyfrowym rozwiązaniom, dostępowi do kompletnego i zaktualizowanego zestawu danych, które ułatwią znacznie dostęp do kredytu.

Współpraca CRIF i SIA zapewni na europejskim rynku finansowym dostęp za pośrednictwem interfejsów API do ekosystemu usług o wartości dodanej dla klientów, ale również ma na celu opracowanie nowych modeli współpracy między instytucjami finansowym

Z przyjemnością ogłaszamy nasze partnerstwo z globalnym graczem, takim jak SIA. Komplementarność usług oferowanych przez nasze firmy stanowi wielką wartość, którą zamierzamy dostarczać naszym klientom i ich klientom końcowym. Jesteśmy świadomi  przyspieszenia zachodzenia zmian na rynku finansowym dzięki nowościom i innowacjom, dlatego dostosowujemy i ulepszamy naszą ofertę, by wspierać klientów w ich rozwoju dzięki   wykorzystaniu wydajnych rozwiązań cyfrowych ”- powiedział Carlo Gherardi, dyrektor generalny CRIF.

„Niezawodność infrastruktury SIA i usług transakcyjnych w sektorze płatności oraz jakość usług informacyjnych CRIF, które są już cenione i uznawane we Włoszech i za granicą, stanowią doskonałą kombinację, która pozwala nam konkurować w Europie, potwierdzając naszą wiodącą pozycję w zakresie innowacji i wspierania rynku finansowego w rozwoju nowych modeli operacyjnych oferowanych przez Open Banking ”- powiedział Nicola Cordone, CEO SIA.

SIA to spółka zależna od CDP Equity - jest europejskim liderem w projektowaniu, tworzeniu i zarządzaniu infrastrukturami technologicznymi i usługami dla instytucji finansowych, banków centralnych, przedsiębiorstw i sektora publicznego, w obszarach Card & Merchant Solutions, Digital Payment Solutions i Capital Market & Network Solutions.

Grupa SIA świadczy usługi w 50 krajach, a także działa poprzez spółki zależne w Austrii, Czechach, Chorwacji, Niemczech, Grecji, na Węgrzech, w Rumunii, Serbii, Słowacji i Afryce Południowej. Firma posiada również oddziały w Belgii i Holandii oraz przedstawicielstwa w Wielkiej Brytanii i Polsce.

Więcej informacji: www.sia.eu/en