Kolejny istotny krok milowy dla CRIF w strategii rozwoju działalności

CRIF otrzymuje pozwolenie na prowadzenie prywatnego biura informacji kredytowej w Indonezji za pośrednictwem swojej spółki stowarzyszonej PT CLIK

W oparciu o obecnie obowiązujące przepisy, Urząd Służb Finansowych Indonezji (OJK) wydał pozwolenie na prowadzenie biura informacji kredytowej dla CLIK będącej spółką stowarzyszoną CRIF SPA oraz spółką współpracującą w ramach przedsięwzięcia joint venture z innymi wiodącymi dostawcami technologii i usług na indonezyjskim rynku finansowym (Valdo International, Bintang Mulia Andalan, Global Integrasi prima oraz Wahyu Kartu).
PT CLIK rozpocznie pracę na danych z publicznego rejestru kredytowego (PCR), które są obecnie gromadzone przez OJK. Dane PCR i ich aktualizacje będą regularnie udostępniane CLIK. PCR obejmuje setki milionów instrumentów kredytowych wprowadzanych regularnie przez Banki, nie-bankowe instytucje finansowe, monetarne instytucje finansowe i pożyczkodawców P2P.

Stworzenie biura informacji kredytowej pomoże w rozwijaniu lokalnego rynku kredytowego, umożliwiając MŚP oraz konsumentom na przejście do bardziej zaawansowanego rynku opartego na informacjach kredytowych. Jednocześnie dzięki dostępności kompleksowych i aktualnych informacji kredytowych, pożyczkodawcy będą w stanie dostarczać usługi finansowe po znacznie obniżonym koszcie oraz rozszerzyć ofertę kredytową na segment konsumencki i MŚP.

Korzystając z dużego zbioru danych oraz głębi historycznej dostępnych informacji, CLIK będzie w stanie zapewnić spersonalizowane oceny biura dla wielu segmentów już od samego początku działalności. Co więcej, dzięki pakietowi usług oferowanych przez CRIF w Indonezji oraz ponad 50 krajach na świecie, CLIK zyska unikalny miks technologii, usług, umiejętności i zbiorów danych pozwalający dostarczyć pełen zakres usług zarządzania ryzykiem dla instytucji finansowych we wszystkich segmentach.

"Biuro Informacji Kredytowej to kolejny istotny krok milowy dla CRIF w strategii rozwoju działalności. CRIF prowadzi działalność w Indonezji od 2013 r., oferując rozwiązania analityczne i programistyczne dla wszystkich segmentów branży finansowej. Obecność CRIF została ugruntowana w 017 r, poprzez przejęcie PT Visi Globalindo Data Utama - jednego z wiodących dostawców informacji gospodarczej w kraju", skomentował Leonardo Lapalorcia, Dyrektor Zarządzający CRIF PT.

"Wyjątkowa pozycja rynkowa CRIF w Indonezji jest dzisiaj jeszcze bardziej wzmacniana coraz większa obecnością naszej grupy w regionie Azji i Pacyfiku, gdzie posiada 1.000 bezpośrednich pracowników, 16 spółek oraz bogactwo klientów i doświadczenia w każdym z regionów, w którym prowadzi działalność", dodał Lamberto Barbieri, Dyrektor Zarządzający CRIF Azja.