BNP Paribas Personal Finance i CRIF S.P.A. - uruchomienie SONAR

Rewolucja cyfrowo-technologiczna dotyka wszystkich branż i usług. Jest to szczególnie widoczne w przemyśle motoryzacyjnym, dzięki usługom sieciowym i oczywiście powstawaniu nowych technologii, takich jak autonomiczne samochody. W takich warunkach zmianom ulegają działania producentów OEM (producentów oryginalnego sprzętu) i dealerów samochodowych.  Zmianom zatem musią również podporządkować się ich metody handlowe i operacyjne.

W celu zapewnienia wsparcia dla zmieniających się potrzeb producentów oryginalnego sprzętu (OEM) i dealerów samochodowych BNP Paribas Personal Finance i CRIF SPA opracowały skalowalną, kompleksową platformę kredytową SONAR (Smart Online Assessment of Risk — inteligentna internetowa ocena ryzyka), która została uruchomiona w 14 krajach i obsługuje około 7000 dealerów samochodowych BNP Paribas Personal Finance.

SONAR realizuje w pełni cyfrowy i zautomatyzowany proces przyznawania, monitorowania i raportowania. Platforma zoptymalizuje relacje handlowe z producentami OEM i ich partnerami, redukując czas zatwierdzania, ryzyko operacyjne oraz inne koszty.

SONAR jest scentralizowanym narzędziem łączącym wszystkie kraje i osoby udzielające zatwierdzeń na najwyższym szczeblu, dzięki któremu możliwa jest automatyzacja wszystkich zadań bez ludzkiej wartości dodanej, zapewniającym kontrolowany, jednorodny i mniej złożony proces przydzielania i monitorowania kontrahentów, a także zapewniającym lepszej jakości dane przy mniejszym ryzyku operacyjnym, dzięki automatyzacji zadań wykonywanych ręcznie.

“Kwestią kluczową dla BNP Paribas Personal Finance jest możliwość znajdywania rzetelnych partnerów do wdrażania najlepszych praktyk zidentyfikowanych i poddanych ocenie w ramach grupy, a także niezbędnych do sprostania zarówno bezpośrednim, jak i pośrednim oczekiwaniom i potrzebom klientów. Współpraca z CRIF S.P.A. świetnie ilustruje zdolności naszej firmy do wprowadzenia narzędzia w wielu krajach, dzięki międzynarodowemu zasięgowi naszej działalności w branży motoryzacyjnej, która jest jednym z najważniejszych czynników napędzających naszą działalność” – powiedział Laurent David, Dyrektor Generalny BNP Paribas Personal Finance.

CRIF S.P.A. jest dumny, że został wybrany przez BNP Paribas Personal Finance jako strategiczny partner dla globalnego rozwoju projektu SONAR. Umowa ta łączy udaną, wieloletnią współpracę we Włoszech między Findomestic i CRIF S.P.A. z unikalnymi możliwościami i najlepszymi światowymi praktykami CRIF S.P.A. w zarządzaniu ryzykiem kredytowym” – komentuje Carlo Gherardi, Prezes i Dyrektor Generalny CRIF S.P.A.

O BNP Paribas Personal Finance

BNP Paribas Personal Finance to wiodąca firma zajmująca się kredytami konsumenckimi we Francji i Europie. BNP Paribas Personal Finance, która w całości pozostaje własnością grupy BNP Paribas, zatrudnia ponad 20 000 osób i działa w około 30 krajach. Dzięki markom takim jak Cetelem, Cofinoga, Findomestic i AlphaCredit oferuje pełen zakres pożyczek osobistych w sklepach, u dealerów samochodowych lub bezpośrednio swoim klientom za pośrednictwem swoich centrów obsługi albo online. BNP Paribas Personal Finance uzupełniła swoją ofertę o produkty ubezpieczeniowe i oszczędnościowe dla klientów w Niemczech, Bułgarii, Francji i we Włoszech. BNP Paribas Personal Finance opracowała strategię aktywnego partnerstwa ze sprzedawcami, producentami i dealerami samochodów, witrynami handlu elektronicznego i innymi instytucjami finansowymi (bankowymi i ubezpieczeniowymi), która opiera się na jej doświadczeniu na rynku kredytowym i zdolnościach oferowania zintegrowanych usług dopasowanych do potrzeb biznesowych i strategii sprzedażowych jej partnerów. Jest ona również ważnym graczem w obszarach odpowiedzialnego udzielania kredytów i edukacji budżetowej.

www.bnpparibas-pf.com | @bnpp_pf