CRIF

CRIF obecny w 31 państwach europejskich dzięki rejestracji CRIF RealTime Ireland

CRIF ogłasza zakończoną powodzeniem rejestrację przez Centralny Bank Irlandii jako dostawca usługi dostępu do informacji o rachunku (AISP).

Upoważnienie wystawione na CRIF RealTime Ireland, spółkę Grupy mającą swoją siedzibę w Dublinie i w 100% kontrolowaną przez CRIF, rozszerza zakres działalności CRIF jako AISP na wszystkie państwa, w których obowiązuje zweryfikowana dyrektywa o usługach płatniczych (28 państw członkowskich Unii Europejskiej plus Islandia, Liechtenstein i Norwegia). Nie tylko umożliwi to firmie prowadzenie działalności na szeroką skalę, ale pozwoli zaspokoić stale wzrastający popyt na usługi transgraniczne ze strony jednostek działających w całej Europie, wykorzystujących w swojej działalności biznesowej model hub and spoke.

Wykorzystując swoje wcześniejsze doświadczenie, CRIF RealTime Ireland potrzebowała niecałych 4 miesięcy, aby uzyskać rejestrację jako AISP i zostać drugim zarejestrowanym operatorem w Irlandii.

W listopadzie ubiegłego roku, po nabyciu Credit Data Research Realtime Holding Ltd w Wielkiej Brytanii, CRIF został pierwszym graczem w sektorze informacji kredytowej, zarejestrowanym jako dostawca usługi dostępu do informacji o rachunku w ponad 20 państwach europejskich i pierwszą firmą w Europie uprawnioną do oferowania szerokiego zakresu usług pomagających konsumentom i przedsiębiorstwom skorzystać z innowacyjnych rozwiązań wynikających z otwartej bankowości.

- Z przyjemnością informujemy, że dzięki wspomnianej nowej rejestracji CRIF może teraz wspierać jeszcze większą liczbę instytucji kredytowych i firm nieprowadzących działalności finansowej w świadczeniu bardziej innowacyjnych usług, a jednocześnie zwiększać ochronę i bezpieczeństwo danych. W szczególności, dzięki licencji AISP, która obowiązuje w Irlandii i pozostałych 30 państwach europejskich, CRIF może wzmocnić swoją ofertę dla firm wielonarodowych dzięki swojej zdolności działania, jako prawdziwie międzynarodowy gracz. Co więcej, pojawiła się dodatkowa możliwość integracji z naszą platformą przeznaczoną do tworzenia ekosystemu, z nowymi usługami umożliwiającymi operatorom i ich klientom końcowym (konsumentom i przedsiębiorstwom) uzyskanie maksymalnej wartości dodanej - zauważył Carlo Gherardi, Prezes CRIF.