CRIF przejmuje BizInsights, światową wywiadownię gospodarczą działającą w Singapurze

Spółka CRIF Spa, będąca częścią Grupy CRIF, globalna firma specjalizująca się w działalności w zakresie biura informacji kredytowej, informacji gospodarczych i rozwiązań kredytowych, zapowiada przejęcie BizInsights, należącego do do Elixir Technology Pte Ltd. internetowego serwisu informacji gospodarczych dostępnego w Singapurze.

Obecnie BizInsights obsługuje zarówno klientów lokalnych, jak i międzynarodowych za pośrednictwem innowacyjnej platformy internetowej, która gromadzi singapurskie dane gospodarcze z oficjalnych źródeł. Dostarcza różnego rodzaju raporty informacyjne z możliwościami API oraz unikalne usługi w zakresie niestandardowych danych, które zaspokajają potrzeby dotyczące cyfryzacji w transformacji gospodarczej i zarządzania ryzykiem biznesowym.

Dzięki tej transakcji, nowa spółka, CRIF BizInsights, będzie w stanie dostarczać firmom i specjalistom z Singapuru i całego świata informacje gospodarcze oraz szczegółowe analizy, co zwiększy ich możliwości w zakresie zarządzania ryzykiem kredytowym, pozwoli łatwo monitorować konkurentów i dostawców, pobudzi ich działania w zakresie pozyskiwania klientów oraz spełni wymogi dotyczące „due dilligence”.

Singapur ma wysoko rozwiniętą i odnoszącą sukcesy gospodarkę wolnorynkową oraz wyższy poziom PKB na mieszkańca niż w większości krajów rozwiniętych. Singapur, który jest członkiem Wspólnoty Gospodarczej ASEAN, w ostatnich latach przyciąga poważne inwestycje w zakresie zaawansowanej produkcji, farmaceutyki i produkcji technologii medycznych, a także umacnia swoją pozycję jako wiodące w Azji Południowo-Wschodniej centrum finansowo-technologiczne (źródło: cia.gov). W tym kontekście gospodarczym firmy lokalne i grupy międzynarodowe działające w tym regionie muszą coraz bardziej polegać na dokładnych i wiarygodnych informacjach handlowych, by podejmować najlepsze decyzje biznesowe.

Wraz z dołączeniem Singapuru do znaczącej obecności firmy CRIF w regionie ASEAN w ramach jej szerszego planu rozwoju w Azji, klienci CRIF mogą teraz oczekiwać jeszcze większego zasięgu informacji, które zaspokoją ich potrzeby.

„Mamy przyjemność ogłosić nabycie wiodącej na skalę światową wywiadowni gospodarczej w Singapurze, co pozwoli CRIF na dalsze wzmocnienie naszej obecności w tym rozwijającym się i tętniącym życiem regionie Azji i Pacyfiku. Dzięki tej transakcji, CRIF połączy swoją znajomość rynku i doświadczenie z innowacyjną platformą dostawcy danych, pomagając singapurskim firmom i naszym globalnym klientom utrzymać się na drodze rozwoju i innowacji” – powiedział  Carlo Gherardi, Prezes CRIF.

„Jesteśmy szczęśliwi i podekscytowani, że BizInsights jest teraz częścią rodziny CRIF. Biorąc pod uwagę nasze wspólne wartości w zakresie dostarczania wysokiej jakości informacji gospodarczych poprzez innowacje technologiczne, singapurskie firmy mogą spodziewać się szerszej gamy innowacyjnych produktów i usług, gdyż CRIF wzmacnia swoją obecność w tym regionie” – powiedział Lau Shih Hor, Dyrektor Generalny BizInsights.

„CRIF już działa w Azji za pośrednictwem lokalnych firm oferujących usługi informacji gospodarczych i rozwiązania dotyczące ich udostępniania na rynku. Nasi klienci zarządzają swoim ryzykiem kredytowym poprzez korzystanie z naszych aktualnych i dokładnych raportów gospodarczych i kredytowych, a także list marketingowych. Teraz, dzięki przejęciu BizInsights, CRIF dostarczy singapurskim firmom i specjalistom innowacyjną i elastyczną platformę w celu zapewnienia najwyższej jakości danych handlowych i analiz krytycznych” – skomentował Lamberto Barbieri, Dyrektor Zarządzający CRIF Asia.

Do transakcji doszło dzięki Panu Davidowi Emery’emu, Przewodniczącemu firmy Reciprocus International Pte Ltd, który zachowa rolę doradczą w ramach tej transakcji - „osoba, która umożliwia zawarcie transakcji, zawsze dąży do tego, by znaleźć idealne połączenie, a w tej transakcji połączenie unikalnej pozycji BizInsight w singapurskiej branży informacji gospodarczych i światowa obecność CRIF oraz jej najnowocześniejsze możliwości dostępne dla światowego lidera w tym samym sektorze, pozwoliło Reciprocus zrealizować swoją misję” – powiedział pan Emery.