CRIF Poland partnerem projektu „Technologie z Klasą”

CRIF Poland jest partnerem trzeciej edycji projektu ” Technologie z klasą. Jak porozumiewają się roboty?” 2019/2020 , którego pomysłodawcą i organizatorem jest Fundacja Uniwersytet Dzieci. W jednej edycji projektu bierze udział około 10 000 dzieci, uczniów klas I-III szkół podstawowych oraz 500 nauczycieli, ale efekty projektu mają zdecydowanie większą skalę, dzięki udostępnianiu ich bezpłatnie w Internecie.

„Podobnie jak Fundacja Uniwersytet Dzieci wierzymy, że ogromną wartością dla edukacji i rozwoju młodych ludzi, także przyszłych pracowników branży IT, jest nauczanie dzieci w sposób nowoczesny, oparty o metody korzystające z technologii informatycznych. Umiejętności związane z programowaniem są zdecydowanie kluczowymi kompetencjami naszych czasów ” – mówi Piotr Badura, Wiceprezes CRIF Poland.

W ramach realizacji projektu przygotowywane są dla uczniów i nauczycieli multimedialne scenariusze lekcji, dostępne bezpłatnie na platformie wklasie.uniwersytetdzieci.pl oraz off-linowe materiały edukacyjne.

CRIF Poland przygotuje scenariusz lekcji na temat danych osobowych i ich ochrony oraz zaprosił uczniów na wycieczkę do siedziby firmy w Krakowie. Poniżej galeria zdjęć z wycieczki.

Autorem naszego scenariusza jest Katarzyna Tomaszewicz-Palich, DPO CRIF Poland, a zawartość scenariusza to przebieg lekcji wraz z kompletem materiałów, tj. wiedzą dla nauczyciela, filmami instruktażowymi, instrukcjami do realizacji zadań, prezentacjami multimedialnymi oraz kartami pracy.

Fundacja Uniwersytet Dzieci, to organizacja non profit, która pozytywnie zmienia edukację w Polsce od 2007 roku, rozbudzając dziecięcą ciekawość, przez stawianie badawczych pytań naukowych, odpowiadanie na nie podczas zajęć i  upowszechnianie nowoczesnych metody edukacji. Projekty Fundacji można opisać w dwóch obszarach:

- sobotnie zajęcia z naukowcami w 5 miastach w Polsce (Uniwersytet Dzieci),

- popularyzowanie w szkołach podstawowych autorskich scenariuszy lekcji (Uniwersytet Dzieci w Klasie). Programy te rocznie docierają do ponad 125 000 dzieci rocznie!

Partnerami projektu są: CRIF Sp. z o.o., Fundacja Orange (partner merytoryczny) oraz Akamai Foundation.

Wycieczka uczniów z klasy trzeciej Katolickiego Centrum Edukacyjnego Caritas Archidiecezji w Krakowie.