Dublin, Irlandia / Bolonia, Włochy, 11 stycznia 2017 r.

CRIF przejmuje Vision-Net, wiodącego dostawcę informacji gospodarczych w Irlandii.

CRIF poinformował o przejęciu Vision-Net, wiodącej firmy dostarczającej informacje gospodarcze w Irlandii z siedzibą w Dublinie. Vision-Net to wysoce wyspecjalizowana firma, zapewniająca natychmiastowy dostęp do informacji i raportów o każdej firmie z Irlandii i Wielkiej Brytanii. Firma powstała w 1991 roku, a jej portfolio klientów obejmuje wiodących graczy rynku finansowego, usług księgowych i prawnych oraz spółki z sektora publicznego, międzynarodowe korporacje oraz małe i średnie firmy.

CRIF jest obecny na rynkach Wielkiej Brytanii i Irlandii od wielu lat, wspierając szerokie spektrum podmiotów, poczynając od instytucji finansowych, firm ubezpieczeniowych, oferując systemy wspierania decyzji oraz rozwiązania analityczne.

Dzięki tej transakcji CRIF umocni swoją pozycję w regionie, łącząc swoją globalną pozycję z doświadczeniem Vision-Net na rynkach lokalnych. Dzięki temu CRIF będzie w stanie zaoferować szerszą gamę produktów opartych o wiarygodne dane.

Dyrektor zarządzający Vision-Net, Christine Cullen, pozostanie na stanowisku i będzie dalej kierować spółką. Razem z dyrektor regionalną na rynki Wielkiej Brytanii i Irlandii, Sarą Constantini, będzie wdrażać  strategię CRIF w Irlandii.

Przejęcie Vision-Net pozwoli CRIF stać się unikalnym i wiarygodnym partnerem dla irlandzkich instytucji finansowych. Współpraca CRIF i Vision-Net pozwoli na bardziej efektywne wsparcie w zakresie ryzyka kredytowego, zmniejszenie kosztów i nakładów oraz przyspieszenie penetracji rynku. Mając wiarygodne informacje kredytowe i finansowe, firmy współpracujące łątwo i szybko ocenią zdolność kredytową swoich partnerów biznesowych i ich udziałowców.

"Naszą wizją jest budowa silnego partnerstwa, które wzmocni potencjał rynkowy i pozwoli lepiej odpowiadać na jego potrzeby. Połączenie globalnej obecności CRIF z doświadczeniem Vision-Net pozwoli na otwarcie nowych możliwości dla naszych klientów", powiedział Carlo Gherardi, Prezydent i CEO CRIF.

"Jesteśmy zadowoleni z transakcji, ponieważ CRIF i Vision-Net łączą wspólne wartości, w szczególności dbałość o klienta, wysoka jakość danych i zaufanie jakim darzą nas klienci. Specyficzną wartością jest synergia, jaka płynie ze zrozumienia potrzeb lokalnego rynku przez Vision-Net i globalnego spojrzenia CRIF. To sprawia, że kolejny krok na tym strategicznym rynku będzie łatwiejszy, co ma szczególne znaczenie w kontekście wydarzeń w Europie", skomentowała Sara Costantini, Dyrektor CRIF w Wielkiej Brytanii i Irlandii.

Christine Cullen, Dyrektor zarządzająca Vision-Net, powiedziała: “Vision-net zbudował, przez ostatnie 26 lat, wyjątkowo silną pozycję w Irlandii. Dzisiaj jesteśmy gotowi na dalszy, dynamiczny rozwój z pomocą naszego nowego partnera, firmy CRIF"

O Vision-Net

Vision-Net jest wiodącym, niezależnym dostawcą informacji gospodarczych oraz rozwiązań w zakresie oceny ryzyka w Irlandii. Dzięki wiarygodnym danym wspiera firmy w podejmowaniu decyzji. Posiada informacje o  596.000 firm i 582.000 firm jednoosobowych z Irlandii, Irlandii Północnej i wielkiej Brytanii. Dodatkowo firma oferuje analizy, badania oraz oceny kredytowe.

Więcej informacji: www.vision-net.ie