Ho Chi Minh City (Wietnam), Bolonia (Włochy), 12 stycznia 2018r.

CRIF przejął Dun & Bradstreet w Wietnamie oraz biura franczyzowe w Brunei, Laosie, Myanmar i Kambodży

CRIF ogłosił o przejęciu wszystkich udziałów w Dun & Bradstreet w Wietnamie.

CRIF był partnerem  Dun & Bradstreet’s Worldwide Network (WWN) od 2009 roku, po przejęciu jego działalności we Włoszech, Turcji, Zjednoczonych Emiratach Arabskich i Egipcie. Współpraca ta została obecnie rozszerzona na Wietnam i pobliskie rynki Brunei, Laosu, Myanmar i Kambodży. Pozwoli to na umocnienie wiodącej pozycji CRIF na rynku informacji biznesowych i kredytowych oraz rozwiązań do oceny i zarządzania ryzykiem w regionie ASEAN  (Association of Southeast Asian Nations).

CRIF posiada prężnie działający oddział w Wietnamie, który funkcjonuje od 2010 roku, kiedy to został wybrany przez  PCB Investment JSC jako partner strategiczny projektu, któy miał na celu powstanie pierwszego biura informacji kredytowej w kraju. W 2017 roku, CRIF zwiększył swój udział w PCB do poziomu 53.1% akcji.

Akwizycja Dun & Bradstreet w Wietnamie jest częścią globalnej strategii CRIF i krokiem do zapewnienia klientom z Dalekiego Wschodu dostępu do wysokiej jakości usług i produktów. Rozwiązania oferowane przez CRIF i jego oddziały na całym świecie pozwalają efektywnie odpowiadać na rosnące potrzeby rynków w zakresie informacji biznesowych i systemów wspierania decyzji. Powiązanie systemów i rozwiązań CRIF oraz Dun & Bradstreet pozwoli na zoptymalizowanie procesów biznesowych klientów w efektywny i innowacyjny sposób oraz zacieśnić współpracę z krajami azjatyckimi.

"Dzięki tej transakcji, CRIF umocni swoją obecność na rynkach o największej dynamice na świecie. Połączenie zasobów CRIF w regionie z doświadczeniem Dun & Bradstreet pozwoli poszerzenie oferty w krajach ASEAN i dalszy rozwój naszych usług dla lokalnych i globalnych klientów", powiedział Carlo Gherardi, Prezydent i CEO CRIF.

“Naszą globalną strategią jest rozwijanie i wzmacnianie dostępu do lokalnych i globalnych danych dostępnych dla naszych klientów na każdym rynku. Dzięki naszym systemom oceny ryzyka i wspomagania decyzji firmy azjatyckie będą mogły zwiększyć swoją rentowność i rozwijać się w bezpieczny sposób" powiedział Lamberto Barbieri, Asia Managing Director CRIF.

Więcej szczegółów o Dun & Bradstreet: dnbvietnam.com