Filipiny, Manila, 2 marca 2018r.

CRIF przejął Dun & Bradstreet na Filipinach

CRIF ogłosił, że przejmuje 95,15% udziałów w Dun & Bradstreet Philippines. Pozostała część udziałów pozostaje w portfelu DBI (Dun & Bradstreet International, Ltd).

Dun & Bradstreet Philippines od ponad dekady pokrywa zapotrzebowanie na profesjonalne informacje biznesowe na Filipinach. W gronie jego klientów znajdują się firmy, które są wiodącymi graczami na rynku oraz szereg małych i średnich przedsiębiorstw (SMEs).

CRIF był partnerem  Dun & Bradstreet od 2009 roku, po przejęciu jego działalności we Włoszech, Turcji, Zjednoczonych Emiratach Arabskich i Egipcie, a dziś współpraca obu spółek została rozszerzona o Filipiny. Pozwoli to na umocnienie wiodącej pozycji CRIF na rynku informacji biznesowych i kredytowych oraz rozwiązań do oceny i zarządzania ryzykiem w regionie ASEAN  (Association of Southeast Asian Nations), dzięki bazom danych zwierającym ppodan 240 mln rekordów z 30.000 źródeł.

CRIF jest obecny na Filipinach od 2013 roku, kiedy to założył biuro handlowe w Manili. Na Dalekim Wschodzie CRIF jest aktywny w Singapurze, Malezji, Chinach, Indiach, Hong Kongu, Wietnamie i Tajwanie. Akwizycja Dun & Bradstreet na Filipinach  jest częścią globalnej strategii CRIF, któa zakłada wzrost inwestycji w tym regionie, co pozwoli zaoferować klientom z południowo-zachodniej Azji oraz globalnym graczom wysokiej jakości produkty i usługi.

Rozwiązania oferowane przez CRIF i jego oddziały na całym świecie pozwalają efektywnie odpowiadać na rosnące potrzeby rynków w zakresie informacji biznesowych i systemów wspierania decyzji. Powiązanie systemów i rozwiązań CRIF oraz Dun & Bradstreet pozwoli na zoptymalizowanie procesów biznesowych klientów w efektywny i innowacyjny sposób oraz zacieśnić współpracę z krajami azjatyckimi.

"Wszystko co robimy, ma na celu pomóc firmom w rozwoju ich relacji biznesowych i wzroście wartości. Niezależnie od tego, czy chodzi o zwiększenie efektywności łańcucha dostaw, złagodzenie ryzyka, czy wzrost sprzedaży - stwarzanie naszym klientom możliwości osiągnięcia zrównoważonego wzrostu jest naszym najwyższym priorytetem. Dlatego cieszymy się z dołączenia do grupy CRIF. Efekt synergii, który powstanie dzięki tej relacji, zwiększy zasięg, tempo rozwoju technologii oraz możliwości analityczne, co ostatecznie przyniesie korzyści tym, których najbardziej cenimy - naszym ludziom, klientom i strategicznym partnerom " - powiedział Cris Matunan, Executive Vice President and General Manager of Dun & Bradstreet Philippines.

"CRIF działa na filipińskim rynku od 2013 roku, a następnie uzyskał licencję (Special Accesing Entity) od Credit Information Corporation (CIC) w 2016 roku. Dzięki temu przejęciu CRIF wzmocni obecność w regionie, a korzystając z pozytywnej perspektywy rozwojowej Filipin, rozszerzy swoją ofertę rozwiązań do zarządzania ryzkiem i systemów wspomagających proces decyzyjny" - powiedział Lamberto Barbieri, Asia Managing Director CRIF.

Dun & Bradstreet Philippines jest obecny na rynku od prawie dwóch dekad. Jej flagowa platforma, VIA (Vendor Integrity Access), uruchomiona w 2013 roku., jest liderem w zakresie prekwalifikacji dostawców w kraju. 68 wiodących, krajowych konglomeratów korzysta z VIA, sprawdzać ponad 15 000 unikalnych dostawców przed rozpoczęciem współpracy z nimi. Dun & Bradstreet oferuje również zarządzanie ryzykiem kredytowym, rozwiązania dla sprzedaży i marketingu, zarządzanie danymi oraz usługi weryfikacji zatrudnienia. Z ponad 600.000 firm w swojej filipińskiej bazie danych, Dun & Bradstreet zapewniał lokalnemu rynkowi dostęp do wiarygodnych informacji biznesowych.

Więcej szczegółów o Dun & Bradstreet na Filipinachn: http://www.dnb.com.ph/